Tuesday, September 8, 2009

Pemimpin Zaman Ini

Kepimpinan adalah tanggungjawab adalah pemimpin. Bukannya jawatan untuk mengaut keuntungan peribadi. Allah berfirman: “sesungguhnya Allah memerintahkan kamu supaya memberikan amanah kepada yang berhak menerimanya, dan menyuruh kamu, apabila menetapkan hukum di antara manusia, kamu menetapkannya dgn adil. “Sesungguhnya Allah mmberikan pengajarn yang sebaik2nya kpd kamu. Sesungguhnya Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (Surah an-Nisa’ :58). Ayat ini dturunkan kepada pemimpin supaya mnunaikan amanah ketika melaksanakan tanggungjawab yang berkaitan dengan urusan rakyat. Banyak lagi firman Allah yang berkaitan dgn “pemimpin”, apa itu amanah?? Tanggungjawab???.....

Andai kata kita memilih golongan yang cetek ilmu agama, tidak bertanggungjawab, amanah, ini bermakna kita melanggar perintah Allah kerana perbuatan kita meruntuhkan yang makruf dan menyemarakkan perbuatan mungkar. Inilah yang sedang berlaku dinegara malaysia yang dilebalkan sebagai ISLAM HADHARI. Lihat saja di Kuala Lumpur, berapa banyak disko yang diluluskan dan dijalankan perniagaannya pada malam hari sehingga berlaku kesesakan lalu lintas..

Hari ini jawatan kepimpinan menjadi rebutan di kalangan mereka yang berkepentingan (kroni2nya). Media massa dan taktik kotor digunakan bagi memperdaya masyarakat demi memancing pengaruh dan undi. Masyarakat pula tidak mementingkan amanah dan taqwa semasa memilih pemimpin. Apa yang lebih penting adalah projek, keuntungan dan material. Apabila ini berlaku, kehancuran dan kemusnahan menimpa masyarakat sebagaimana yang disabdakan nabi Muhammad yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari: “Apabila urusan (umat) diserahkan kepada MEREKA YANG TIDAK LAYAK, tunggulah kehancuran.” Terlalu banyak porak peranda yang berlaku pada hari ini untuk dicoretkan. Contoh paling baik adalah Mustafa Kamal Ataturk, pemimpin negara Turki selepas kejatuhan Empayar Othmaniah. Selepas menjadi pemimpin turki, beliau melarang pemakaian pakaian Islam dan menggalakkan pemakaian ala barat. Beliau juga tidak mengizinkan azan dilaungkan di dalam bahasa arab sebaliknya di dalam bahasa Latin. Ayuh pemuda pemudi Islam, Bangkitlah kalian menentang kezaliman!!! Jangan gentar dengan musuh2 Islam. Selagi MATLAMAT kita satu, selagi MESEJ kita padu, selagi KEIKHLASAN kita jitu, selagi itulah kita akan bersatu!!!!!

No comments: